30.11.2017

Bitliste Mevlid Kandili Coşkusu

Bitlis’te bütün camiler, Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa (s.a.v)’in dünyaya teşrif buyurdukları gece olması nedeniyle cemaatle doldu taştı.

Başta Ulu Camii olmak üzere bütün camilerde Mevlid coşkusu yaşandı.

Yoğun bir program icra edilen günde ilk olarak Aile Dini Rehberlik Bürosunun hazırladığı Bayanlara yönelik ‘’Mevlid-i Nebi’’ programı yapıldı. İslami İlimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Elif ŞENOL’un konuşmacı olarak katıldığı programda Müftülüğümüz 4 -6 yaş grubu öğrencilerinin ilahiler eşliğinde yaptıkları sunumlar takdire şayan görüntülerin ortaya çıkmasına ve duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

867 yıllık tarihi Ulu Camiinde icra edilen Bitlis Müftülüğünün Mevlid programı, Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı ve ilahi, kaside, vaaz, tekbir ve salavatlar eşliğinde devam etti.

Programda bir konuşma yapan İl Müftü Yardımcısı Ramazan ÇİFTÇİ; Hz Peygamberin ahlakına, adaletine sevgi ve şefkatine ihtiyacımız olduğunu ama özellikle de gençlerimizin Peygamberimizin örnekliğine daha çok ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

‘’Yağmur toprak için nasıl gerekliyse, Peygamberlerde kalpler için gereklidir.’’

ÇİFTÇİ; ‘’Yağmur toprak için ne anlam ifade ediyorsa, Peygamberlerde kalplerimiz için o anlamı ifade etmelidir. Ama bazı topraklar vardır ki taş gibidir. Yağmur yağar üzerinden sel gibi akar gider. İşte bazı kalpler de vardır ki taş gibidir. Peygamber gelmiş anlatmış, hayır demişler. Onun için şu dünyada gerçek manasıyla iman edenler de etmeyenler de olmuş. Kıyamete kadar bu böyle devam edecektir." dedi.

Bitlis İl Müftülüğü tarafından icra edilen günün son programı KYK Beşminare kız öğrenci yurdunda yapıldı. Eren Üniversitesi Genel Sekreteri Zahid KULDAŞ’ın konuşmacı olarak katıldığı programa da yoğun ilginin olduğu gözlendi. Üniversite öğrencilerine konuşmasında KULDAŞ; ‘’Bu kutlu ve mutlu doğum olmasaydı Kadir Gecesi olmayacaktı. Kadir Gecesi olmasaydı Kur’an inmeyecekti. Kur’an inmeseydi  bugün insanlığın hali nice olurdu.’’ Dedi.

Konuşmasının devamın da öğrencilerden söz alan KULDAŞ; ‘’Bu gece en azından bir hadis-i şerif okuyalım. Karşılıklı müzakere edelim. Peygamberimiz bir rahmet peygamberi ama aynı zamanda da bir tevbe peygamberidir. Onun İçin bu günümüz  bir tevbe günü olsun. Peygamberimize salatü selamlar getirelim. O’nun hayatını öğrenmek için sağlam bilgi kaynaklarından istifade edelim. O’nun hayatını, ahlakını yaşamaya gayret edelim.’’ Dedi.

Programlar, sunumların ardından dua yapılması ile sona erdi.