27.04.2017

50 Yıllık Kan Davası Barışla Sonuçlandı.

Bitlis'in Güroymak ilçesindeki Başak ailesi ile Tatvan ilçesindeki  Akburak aileleri arasında bir kişinin ölümüyle başlayan kan davası, Valimiz  Ahmet Çınar, İl Müftümüz Mehmet Feysal GEYLANİ, Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Tatvan Belediye Başkanı Fettah  Aksoy ve kanaat önderlerinin girişimi sonucu barışla sonuçlandı.

Güroymak ilçesinde ikamet eden Başak ve Tatvan ilçesindeki Akburak aileleri arasında yaklaşık 50 yıldır devam eden kan davasının son bulması için barış töreni düzenlendi. Tatvan'daki özel bir otelin toplantı salonunda Kur'an-ı Kerim ve dua okunmasıyla başlayan barış töreninde, din adamları tarafından barış üzerine konuşmalar yapılırken, Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal GEYLANİ ise gerçekleştirilen barış akdinin önemine vurgu yapıldı.

Barış Töreninde konuşan Valimiz Sayın Ahmet ÇINAR "Bu tür hadiseler yaşandığı vakit ne ibadetlerin, ne oruçların, ne  namazların, ne sokağın, pazarın, çarşının tadı kalmıyor. Bir insanı haksız yere  öldürmek bütün insanlığı öldürmüş olmak gibidir. Siz birbirinizi sevmiyorsanız  kamil ve mümin olamazsınız. Ben gönül rahatlığıyla şunu ifade etmek istiyorum.   Bu toplantıyı,bugüne kadar yapmış olduğumuz toplantıların, bir arada buluşmaların en hayırlısı olarak değerlendiriyorum. Burada bu barış vesilesiyle  Kur'an-ı Kerim okundu, hadis ve ayetlerle örnekler verildi. Ve çok şükür ki bir  husumet daha barışla noktalandı."diye konuştu.

İl Müftümüz Sayın Mehmet Feysal GEYLANİ İslamiyetin barış dini olduğunu, dargınlığın ve küskünlüğün dinimizce helal olmadığına, bütün müminler kardeştir. Bir müslüman din kardeşine üç günden fazla küs ve dargın durması caiz  değildir. Bunların en hayırlısı ilk önce selam verip bu kırgınlığı ve küskünlüğü ortadan kaldırandır. En hayırlı sadaka dargın olan iki kişinin barışını sağlamak olduğuna  vurgu yaparak bu güzel olaya vesilen olan, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından iki aile üyeleri tokalaşıp birbirlerine  sarıldıktan sonra barış yemini ederek Kur'an-ı Kerim'in altından geçti.

Törene, kurum amirleri, kanaat önderleri, ilçenin ileri gelenleri, STK  temsilcileri, husumetli aile bireyleri ve vatandaşlar katıldı.